gezichtkloon-600x250

Jouw gezicht in de nieuwste Disney tekenfilm?

14 augustus 2012

Het lijkt een grap, Disney die gezichten wil gaan klonen. Nee, volgend jaar lopen niet hele volksstammen rond met een Mickey Mouse of Pluto-gezicht. Disney werkt namelijk door de hele wereld samen met bekende universiteiten samen op velerlei gebied. Vanuit een samenwerking met de universiteit van Zurich onderzoeken ze momenteel of ze gezichten kunnen klonen naar een 3D computer-animatie. Binnenkort kan ik dus levensecht verschijnen in de nieuwste Shrek-film, zeg maar.

Wat mij intrigeert aan dit voorbeeld is niet per se de onderliggende techniek. Hoe die namelijk precies werkt, zie je in onderstaande video. Kort gezegd combineren ze de state of the art technieken om elk gezicht te kunnen klonen. Nee, interessant is de samenwerking tussen een typische exponent uit de vermaakindustrie met de traditionele wetenschap. En die samenwerking levert meer op dan alleen inzichten in belevenissen van bezoekers of het ontwikkelen van nog coolere computergraphics.

Dit voorbeeld van gezichten klonen is dan wel in eerste instantie bedoeld voor de Disney-films, in potentie biedt het veel meer. Je kan de gekloonde gezichten niet alleen in de tekenfilms gebruiken, maar ook in andere projecten. Denk aan het project Life Network, waar we hier eerder over schreven. Of om ernstig verminkte mensen na bijvoorbeeld een ongeval weer een normaal leven te geven. Of zou George Clooney (what’s in a name) een nieuwe markt kunnen aanboren? Wat mij betreft geeft dit een blik op de toekomst, waarbij je steeds meer diagonale integraties van bedrijfskolommen ziet. Disney als centrum voor plastische chirurgie? Het zou zo maar kunnen.

Leave a Comment